Friday, March 23, 2007

Kremasta torta od čokolade i banana

Sastojci:

4 jaja
2 žumanjca
120 g šećera
500 ml slatkog vrhnja + 200 ml
200 g mliječne čokolade, nasjeckane
150 g tamne čokolade, nasjeckane
2 lista želatine

2 banane
2 žličice limunovog soka
20 g maslaca
2 i ½ žlice svijetlo smeđeg šećera
100 g kokosovog brašna


Tucite jaja i žumanjce tek toliko da se izmiješaju. Stavite šećer i vodu u posudu i zagrijte na laganoj vatri, dok se šećer ne rastopi. Kad je rastopljen, pojačajte vatru i kuhajte dok sirup ne dosegne temperaturu od 121°C ili kad se počnu stvarati veliki mjehuri i sirup ne kapa nego pada sa žlice u jednoj niti. Još jedan način za provjeru temperature je da se na vrh žličice sirupa stavi pod hladnu vodu (ne dodirujte rukama vreli sirup) i ako među prstima može napraviti mekana kuglica – sirup je spreman! Odmah ga maknite s vatre. Počnite opet tući jaja i zatim vrlo polagano počnite ulijevati sirup u njih, najbolje uz rub posude, a ne u blizinu metlica, kako bi izbjegli prskanje. Nastavite tući jaja još 5 minuta, dok nisu mlaka i dvaput većeg volumena nego na početku. Dok se jaja tuku, pripremite čokoladu i vrhnje. Istucite slatko vrhnje (500 ml) u mekani šlag. Namočite želatinu u hladnu vodu i pustite da omekša. Rastopite čokoladu u posudi iznad kipuće vode (tako da dno posude ne dodiruje vodu). Ostavite da se čokolada malo ohladi, ali je još uvijek tekuća. Umiješajte u nju ¼ slatkog vrhnja, a zatim ostatak. Ocijedite želatinu od viška vode i rastopite ju na iznad lagane vatre, dok nije tekuća (pazite da vatra nije prejaka i da želatina ne zavrije). Umiješajte ju u smjesu od jaja, a zatim sve zajedno u smjesu od čokolade i vrhnja.
Ogulite banane i narežite ih dijagonalno na ploške debele oko 1 cm. Pomiješajte ih sa limunovim sokom da ne potamne. Rastopite maslac na tavi, i kad je tekući dodajte šećer. Ubacite banane i pažlivo ih miješajte dok nisu obložene karamelom. Banane se ne bi smjele raskašiti. Izvadite banane iz tave i ostavite ih da se malo ohlade.
Pripremite kalup za torte i obložite ga masnim papirom.
Ulijte u kalup polovice smjese od čokolade, poslažite ploške banana u sredinu a njih ulijte ostatak kreme. Stavite u hladnjak na najmanje 2 sata da se krema stisne. Istucite i ostatak slatkog vrhnja u šlag. Premažite s njim vrh torte i Odstranite obruč od kalupa. Utisnite kokosovo brašno u bočne strane torte, a vrh ukrasite jestivim bojama ili po želji.



No comments: