Friday, March 03, 2006
Holandska torta s vrhnjem
30 dag kupovnog lisnatog tijesta
5 dag marmelade od ribizla
10 dag šećera u prahu
1 žlica limunovog soka
1 kg višanja iz kompota
5 dag šećera na vrh noža cimeta
3 žlice škrobnog brašna
1/2 l slatkog vrhnja
16 ušećerenih trešanja
Lisnato tijesto razdijeliti na 3 dijela, pa razvaljati u tri jednaka lista za tortu promjera 28 cm. Listovi trebaju biti veći od kalupa, jer se pri pečenju smanje. Listove staviti na lim ina više mjesta probosti vilicom i ostaviti da odleži 15 min.
Peći na srednjoj prečki, pri temperaturi od 200 °C,15-20 min da postanu svijetlosmeđi.
Najljepši list premazati vrućom marmeladom. Pomiješati 1 žlicu limunovog soka s 10 dag šećerom u prahu, pa tom ocaklinom premazati preko marmelade, ostaviti da se osuši.
Narezati list s ocaklinom na 16 dijelova.
(Gornji sloj se ne može rezati na složenoj torti, jer nadjev od tučenog vrhnja bi iscurio van)
Ocjediti višnje iz kompota, a sok od kompota zakuhati sa šećerom i cimetom. Pomiješati škrobno brašno s malo hladne vode i dodati soku, neprestano miješati dok ne zavre, pa maknuti sa štednjaka. Umiješati višnje u zgusnuti sok , pa ostaviti da se sve ohladi.
Rasporediti kremu od višanja na donji list lisnatog tijesta, preko toga staviti 6 žlica tučenog slatkog vrhnja. Na to staviti drugi list lisnatog tijesta, koji se premaže s tučenim slatkim vrhnjem, pa na to staviiti onih 16 kom listova premazanih ocaklinom. Svaki komad torte ukrasiti tučenim vrhnjem , a na njeg staviti ušećerenu trešnju.
Ukoliko tortu ne namjeravate odmah poslužiti u tučeno vrhnje dodati kremfix, a tortu staviti u hladionik.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment