Friday, March 03, 2006
Blejska grmada
Biskvit:
10 jaja
25 dkg brašna
25 dkg šećera
1 velika na vrh žlica kaka
Žumanjke pjenasto izmiksamo sa šećerom.U to lagano umješamo čvrst snijeg od bjelanjaka i brašno.
Podijelimo na dva dijela i u jedan dio umiješamo kakao. Biskvit se odvojeno peće.
Hladno tijesto prerežemo vodoravno, tako dobijemo 4 lista tijesta.
Krema:
1 litra mlijeka
5 jaja
15 dkg šećera
15 dkg gustina
1 vanili šećer
Pomješamo žumanjke sa brašnom i 2 dl mlijeka , skuhamo u preostalom mlijeku kao puding. Bjelanjke sa šećerom izmiksamo u čvrsti snijeg. U vruću kuhanu kremu lagano umiješamo kuhačom bjelanjke.
Sirup:
30 dkg šećera
1 litra vode
0,5 dl ruma
10 dkg grožđica
Sve zajedno kuhamo 5 minuta pa ostavimo da se ohladi.
50 dkg mljevenih oraha
¼ l slatkog vrhnja
10 dkg čokolade (može i gotov čokoladni preljev)
kakao
U lim stavimo prvo list svijetlog biskvita, zalijemo ga ¼ sirupa, posipamo sa ¼ oraha i ulijemo ¼ kreme, zatim stavimo list tamnog biskvita i sve ponovimo.
Po vrhu kolača posipati kakao. Kolač dobro ohladimo.
Poslužuje se tako da žlicom oblikujemo manje kuglice koje ukrasimo tučenim slatkim vrhnjem i pokapamo otopljenom čokoladom.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment